Vikend s prijateljicama u Svijetu graševine

02.08.2023

Želite provesti vikend s prijateljicama i u potrazi ste za novom destinacijom na kojoj ćete se odlično zabaviti, upoznati nešto novo i uživati u vrhunskim vinima i novom gurmanskom iskustvu? Ne zanimaju vas pretrpane plaže i gužve u gradovima na obali, zapravo more ovog puta nije opcija. Želite mir, tišinu i kvalitetno ispunjeno vrijeme. Rješenje i nije tako daleko, spakirajte kofere, sjednite u auto i otputujte u Požeško-slavonsku županiju u čaroban Svijet graševine.

Slavonija kakvu ne očekujete

Vile ili kuće za odmor s bazenom u živopisnom Novom Zvečevu na padinama Parka prirode Papuk, jedne od najljepših hrvatskih gora, idealan su izbor za ovakva druženja. Uživat ćete u privatnosti i dašku luksuza okruženi bujnim šumama, brdovitim krajolicima i planinarskim stazama, a ambijentalni gradovi Požega, Pleternica, Kutjevo, Lipik i Pakrac na dohvat su vam ruke.

Ovo je prava stress-free zona, brdovita Slavonija kakvu niste očekivali, a ako niste znali stanovnici Požeško-slavonske županije gorštaci su među Slavoncima jer imaju čak pet gora. Uz Papuk tu su Psunj, Dilj gora, Požeška gora i Krndija, atraktivna odredišta za outdoor aktivnosti.

Nazdravite s prijateljicama u prijestolnici graševine

U ovom dijelu Slavonije aktivni turizam i hedonizam savršeno se nadopunjuju, a s vrhunskim vinima Kutjevo je mali hedonistički raj. Najpoznatije od tri vinogorja Požeško-slavonske županije u svijetu je proslavilo hrvatsku vinsku scenu pa je za svaku preporuku. Uz Kutjevo su vezane legende i priče, nije slučajno da njime prolazi 45,3 paralela, ista ona koja povezuje glasovite vinske destinacije Piemont, Val du Rhone, Oregon i Bordeaux.

Ne propustite posjet i najstarijem podrumu u ovom dijelu Europe, onom Kutjevačkom iz 1232., a ako vam je draže, u obilazak vinogorja možete i biciklom.

Svakako kušajte graševinu, stručnjaci tvrde da upravo u ovom gradiću daje najbolje rezultate, a njezinu vrijednost je prepoznala i Europska unija koja je sufinancirala projekt Svijet graševine u iznosu od 7.364.372,69 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Svijet graševine prostire se područjem čitave Požeško-slavonske županije i otkriva priču o vrijednim ljudima, plodnim vinogradima, bogatim podrumima, tradiciji, kulturnoj baštini i novim turističkim sadržajima.

Citybreak na slavonski način

Ostane li vam vremena predlažemo posjet i jednom od gradova Požeško-slavonske županije. Požega poziva na šetnju baroknim središtem, must see u Pleternici novi je Interpretacijski centar Muzej bećarca, u Pakracu hot spot je kompleks Kurije Janković, u  Lipiku pod obavezno je šetnja stoljetnim perivojem i posjet i Državnoj ergeli. Odaberite grad koji najviše odgovara vašem ukusu i osjetite ležeran slavonski stil života. Ne zaboravite na predah u jednom od restorana sa slavonskim jelima u tradicijskoj ili modernoj varijanti.  

Postavke pristupačnosti