Završen lipanj u Pleternici: “Uključite Zlatnu Slavoniju u svoj godišnji odmor”

02.07.2022

Upravo su završeni Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva, odnosno LIDAS, kako svoj program popularno nazivaju Pleterničani, a svi se slažu kako je ovogodišnji program već prešao u razinu poluprofesionalnog stvaralaštva. Publika je to i prepoznala pa je tako u tri navrata, unatoč velikoj vrućini, napunila naširoko poznati pleternički Trg bećarca i to dva puta za Cvjetiće glazbe i jednom za Smotru izvornog folklora – LIDAS.

Krenimo sa Cvjetićima glazbe koji su ove godine doživjeli svoj prvi prijenos uživo i to zahvaljujući suradnji s TV Zapad. Osim ovog prvog, ali svakako ne i zadnjeg koraka promidžbe, Cvjetići su kao i uvijek bili apsolutno osvježenje. Pozornicom je prošlo stotinjak djece, što tijekom autorske večeri, što u večeri interpretacije poznatih tamburaških skladbi i zabavnom programu. Organizator uskoro najavljuje natječaj za novi festival pa tako svi vi mali pjevači budno pratite kako biste i vi svoje prve glazbene nastupe, kao i mnoge današnje zvijezde, napravili upravo u Pleternici.

Niti gastro manifestacija više nije amaterska jer svake godine podiže razinu i gostoprimstva i kvalitete hrane, pa je tako Pleternička fišijada ponovno zasjala u punom sjaju u svom izvornom terminu. Veliki ugostiteljski šator je bio premalen za sve zainteresirane, a uzmemo li u obzir koliko su brojne ekipe bile i koliko su ljudi ugostile, možemo samo reći kako se radi o impresivnoj posjeti koja iz godine u godinu raste. Pleternički čoraci, organizatori Fišijade su i ove godine povećali kvotu ribe za rašlje, no nakon ovogodišnje manifestacije su u šali jednoglasno zaključili kako zbog velike potražnje moraju započeti sa uzgojem šarana u vlastitom ribnjaku.

Isti vikend, drugi dan, lokacija nova i dolazimo do smotre izvornog folklora LIDAS – krune lipnja u Pleternici. 15 KUD-ova iz svih pet slavonskih županija te dva KUD-a iz BiH ponosno su prošetali ulicama grada i napravili mali uvod u program na centralnoj pozornici, a zatim u višesatnom programu, pred uistinu velikim brojem posjetitelja, pokazali bogatstvo koje njeguju. Snažan je to vjetar u leđa domaćem KUD-u Orljava, koji je domaćin ove manifestacije, za daljnji rad i pripreme za LIDAS 2023.

Četvrti vikend pak sve novo pa tako i lokacija. Svi se sele na hipodrom koji je ove godine, unatoč velikom proširenju ponovno bio malen. Čak 45 vozača iz 8 država svijeta uključujući i jednu vozačicu iz Sjedinjenih Američkih Država došlo je odmjeriti snage na Međunarodnom konjičkom turniru. Organizator ove manifestacije je pak domaći Konjički klub Pleternica koji je pripremio i nešto novo. Radi se o jedinstvenoj noćnoj vožnji u pomalo zabavnom i humorističnom sektoru koja je namijenjena baš za publiku, navode kako su svjesni visokih dnevnih temperatura te su htjeli iskoristiti postojeću infrastrukturu kako bi u ugodnijem ambijentu pripremili program.

I uistinu, nisu pogriješili, publika ih je nagradila obilnim dolaskom i interaktivnim sudjelovanjem u samom programu kojeg je besprijekorno vodio medijski mag Slavenko Čuljak. Uz atraktivan petak, subota i nedjelja donijeli su dvije nove utrke, a cijeli tjedan organiziran je bogati program od sajma, igraonica za djecu do koncerata i priredbi.

Zlatna Slavonija i Pleternica polako, ali sigurno napreduje u svim turističkim segmentima, jer gledajući ovogodišnji program lipnja u Pleternici možemo samo zaključiti: uključite Zlatnu Slavoniju u svoj godišnji odmor i posjetite ju.

 

Izvor: Turističke priče

Postavke pristupačnosti