Zlatna Slavonija Eno & Gastro: kako kreirati vrhunski vinski doživljaj?

07.12.2022

Tamo su čak tri vinogorja, među kojima je i glasovito Kutjevo. U njemu su cisterciti još 1232. izgradili poznati Kutjevački podrum, danas najstariji u ovom dijelu Europe, a možda nije slučajno da ovim gradićem prolazi i 45,3 paralela, ista ona koja povezuje najpoznatije vinske regije Bordeaux, Piemont, Val du Rhone i Oregon.

Širok spektar graševina, poznati hrvatski vinari, ambijentalni podrumi i kušaonice, nepregledni vinogradi, sve je to razlog zbog kojeg je Požeško-slavonska županija jedna od najatraktivnijih vinskih destinacija. A za potpuno uživanje u čaši vrhunskog vina iznimno je važna njegova prezentacija i pravilno posluživanje, pa je Turistička zajednica Požeško-slavonske županije pokrenula opsežan projekt edukacija za više od 80 profesionalaca, vlasnika restorana, vinarija, kafića, barova, konobara i kuhara pod jedinstvenim nazivom “Zlatna Slavonija Eno & Gastro”.

Ekskluzivna vinska priča

U epicentru modernih vinskih događanja na nekoliko metara od starog Kutjevačkog podruma, voditelj radionica, sommelier Darko Lugarić, otkrio je kako bogatu vinsku baštinu i najfinije okuse pretvoriti u jedinstveni vinski doživljaj za sva osjetila. Da bi se to postiglo važno je sve elemente ukomponirati u jedinstvenu priču, od načina proizvodnje, posluživanja vina i kulture stola do organoleptičke analize različitih stilova karakterističnih za ovdašnja vinogorja.

S čim sljubiti pjenušac od baznog vina graševine, mladu vrhunsku suhu graševinu, vrhunski polusuhi chardonnay, rose, cabernet sauvignon, crni odležani cuvée ili graševinu ledene berbe? Suvremeni gosti u potrazi za autentičnim iskustvom očekuju odgovore na ova pitanja, a sljubiti okuse, povezati ih u savršen sklad, u kojem niti jedan element ne iskače, nije lagan zadatak. Iziskuje godine rada, iskustva i znanja, pa su radionice poput ovih iznimno važne za razvoj ekskluzivne eno-gastro priče kakvu Zlatna Slavonija, s obzirom na u svijetu poznata vina, može ponuditi.

Postavke pristupačnosti