Zlatna Slavonija – nije sve ravno u Slavoniji

26.05.2022

Zlatna Slavonija idealno je mjesto za sve ljubitelje aktivnog odmora, bilo na biciklu, bilo pješice jednom od pet planina i gora kojima je okružena Požeško-slavonska županija. Prirodne ljepote, čist zrak, ali i brojni sadržaji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Osim što je u ovom dijelu Hrvatske priroda posebno lijepa, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije od 2017. godine kontinuirano provodi aktivnosti i ulaže sredstva u razvoj cikloturizma. Požeško-slavonska županija obiluje ljepotama nedirnute prirode, gostoprimstvo lokalnog stanovništva pruža nezaboravan doživljaj, a ceste i staze za namjenu cikloturizma prilagođene su za rekreativne i profesionalne bicikliste.

Zanimljivo je kako ovaj teren pruža vožnju ravnicom, brdskim usponima, šumovitim predjelima, ovisno o fizičkoj kondiciji svakog pojedinca i o njegovim željama i potrebama s obzirom na područje koje želi upoznati. Cikloturizam na ovom području nadopunjuje se i kombinira s ostalom turističkom ponudom.

Park prirode Papuk, vinogradi i vinske ceste, izletišta, Državna ergela Lipik, vidikovci, jezera, gradske jezgre… samo su neki od raznolikih sadržaja koji će zadovoljiti sve ukuse. Na vama je da sjednete na bicikl i obiđete brojne atrakcije koje iz godine u godinu privlače veliki broj turista.

Požeško-slavonska županija obilježena je jedinstvenim atrakcijama i znamenitostima, nedirnutom prirodom, izvrsnom gastronomijom koja njeguje tradicionalna jela s vrhunskim vinima te autentičnim gostoprimstvom, savršena je za istraživanje na dva kotača.

Biciklističke rute Zlatne Slavonije – za svakog ponešto

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije pripremila je za vas više od 30 biciklističkih ruta. Među njima nalaze se zahtjevne za one koji vole izazov i manje zahtjevne namijenjene onima koji neobavezno i uz manje uloženog napora žele uživati u prirodnim ljepotama i sadržajima.

Kako biste biciklom lakše upoznali ovu destinaciju Turistička zajednica Požeško-slavonske županije za vas je pripremila i besplatni biciklistički vodič u kojem su se našle biciklističke staze, ali i brojne atrakcije, gastro ponuda, vinska priča, te prijedlozi što posjetiti i gdje spavati dok boravite na tom području.

Raj za planinare

Psunj, Papuk, Krndija, Požeška gora i Dilj gora, dijelovi su planinskog vijenca na čijim se obroncima, u podnožju i oko njih nalaze biciklističke staze.

No, jeste li znali kako je od oko 150 planinarskih obilaznica u Hrvatskoj, s više od 300 kilometara, najdulji i najstariji Slavonski planinarski put. Iskusniji planinari dobro ga znaju, jer nimalo nije jednostavan.

Od 1957. godine, kada je otvoren, samo desetak planinara prošlo ga je odjednom, a trebalo im je čak devet dana za taj pothvat. Nekada mu je početak bio na željezničkoj postaji Londžica, vodio je preko Krndije i Papuka do Strmca na Psunju, imao je dvadesetak kontrolnih točaka i bio je upola kraći od današnje trase.

No i danas je izazov i za one najiskusnije. U novom mileniju promijenio je ime u Pohod slavonskim planinama, kružnog je oblika, spaja planinarske domove Omanovac iznad Pakraca i Petrov vrh iznad Daruvara. Od ukupno 35 kontrolnih točki, za planinarsku značku trebat ćete pečate s 31 točke, a za to će vam trebati pet dvodnevnih izleta. Ili ipak želite pokušati odjednom?

U svakom slučaju uživat ćete na čistom zraku i u prekrasnoj prirodi. Vjerujte, nema ljepšeg i zdravijeg doživljaja destinacije od onog kojeg proživite pješačeći.

Izvor: Turističke priče

Postavke pristupačnosti