Zlatna Slavonija novootkrivena egzotika koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

20.06.2022

Posljednje dvije i pol godine okrenule su nas putovanjima Hrvatskom, tako je Zlatna Slavonija postala novootkrivena egzotična destinacija. Vinski turizam budućnost je ovog kraja, a graševina ponos cijele Slavonije, Zlatne doline i Kutjeva. Svoj puni potencijal otkrila je na nedavno održanom Festivalu graševine u Kutjevu. O visokoj kvaliteti prošlogodišnje berbe govori podatak da je od 125 pristiglih uzoraka čak 60 vina dobilo zlato, a njih 11 veliko zlato. Dvostruko slavlje za vinariju Krauthaker, Graševina Mitrovac proglašena je šampionom mladih, ali i odležanih vina.

U Vetovu čips od šarana, fiš i smuđ orly

Budući je dobru kapljicu najbolje spojiti s kvalitetnim zalogajem, kada je Zlatna Slavonija u pitanju, jedno od omiljenih mjesta je restoran Schön blick.

Nalazi se u Vetovu, u pitomoj slavonskoj dolini uz papučke obronke, odmah uz cestu Velika – Kutjevo. U blizini je Požega, a samo je sat vremena vožnje od Osijeka, što čini ovo mjesto idealnim za bijeg od svakodnevnice, jednodnevne i višednevne izlete, dobar obiteljski ili poslovni ručak te proslave. Ovdje se njeguje tradicionalna slavonska, ali i internacionalna kuhinja obogaćena vrhunskim slavonskim vinima Vinogorja Kutjevo. Čips od šarana, odličan fiš paprikaš i smuđ orly za svaku su preporuku, pa kad putujete ovim krajem obavezno navratite.

Vikend bijeg u Kutjevo

Druga vrhunska lokacija za uživanje u gastronomiji i enologiji, ali i kvalitetan odmor je obnovljeni Dvorac Kutjevo koji se otvara samo za posebne prigode. Ovaj obnovljeni zaštićeni spomenik graditeljske baštine, danas je restoran i hotel koji na suvremen način priča svoju prošlost.

Dvorac Kutjevo

Nastao je na ostacima cistercitske opatije u sklopu koje je 1232. izgrađen najstariji podrum u ovom dijelu Europe, danas u sastavu poznate vinarije Kutjevo. I prekrasan perivoj oko dvorca zaštićeni je spomenik vrtne arhitekture s nekoliko posebno vrijednih vrsta stabala. Danas su u dvorcu raskošne sobe, restoran, konferencijska dvorana i wellness centar.

Salon ocjenjenih vina

U atraktivnom atriju Dvorca Kutjevo na Salonu ocijenjenih vina u sklopu Festivala graševine nedavno se moglo kušati stotinu najbolje ocijenjenih graševina.

Kušanje u prekrasnom ambijentu ovog dvorca je i najbolji pokazatelj sinergije između vinarstva i turizma. Značajno povećani broj dolazaka i noćenja posljednjih godina pokazuje kako je budućnost u podizanju kvalitete usluge, povećanju broja smještajnih kapaciteta i objedinjavanju raznih sadržaja“, izjavila je Maja Jakobović, direktorica TZ-a Požeško-slavonske županije.

Ljubiteljima vina itekako je poznat ovaj kraj. Brojne su i vinarije koje se mogu posjetiti u Kutjevu i okolici. Osim već dobro poznate i najmodernije hrvatske vinarije Galić te jedne od najstarijih Kutjevo d.d. koja se ove godine na Festivalu graševine okitila šampionskom titulom za predikatno vino, mnogo je malih, obiteljskih proizvođača s kušaonama i vrhunskim vinima. Među njima je i vinarija Josipović, čiji je pjenušac od graševine i rajnskog rizlinga najbolji u svojoj kategoriji te vinarije Jakobović i Perak u kojima mladi vinari polako preuzimaju poslove svojih očeva i svoj put vide u nastavku tradicije.

Odlična organizacija Salona, prekrasan ambijent Dvorca Kutjevo, druženje s vinarima i vrhunskim graševinama koje su pokazale respektabilan spektar stilova, jedinstveni slavonski pejzaži…, palo je obećanje – vraćamo se ponovo.

Postavke pristupačnosti