Zlatne žice Slavonije 2022 - posveta tradiciji, Zlatnoj Slavoniji, glazbi i ljudima

13.08.2022

Najveći festival tamburaške glazbe, Zlatne žice Slavonije trodnevna je manifestacija koja se održava prvog tjedna u rujnu na Trgu Svetog Trojstva u Požegi.

Topot ponosnih konja Slavonije koji dominirajući prethode povorku, ljudi i djeca u prekrasnim narodnim nošnjama ukrašenim dragocjenim  zlatovezom, bogatstvo boja, ponosa i osmijeha. Konjske zaprege i bogati, čarobni zvukovi kopita, harmonija tamburica i tradicionalnih pjesama – običaji su koji nas oplemenjuju, otvaraju srce i bude ponos, to su Zlatne žice Slavonije.

Zlatne žice Slavonije u mnogim generacijama bude snažne emocije, sjećanje na djetinjstvo, pretke i neka davna vremena. Popularnost i posjećenost ove manifestacije dokaz je dugogodišnjeg njegovanja tradicije i ljubavi prema tradicionalnoj glazbi koja se prenosi i na one najmlađe.

Festival postaje sinonimom odabrane  tradicionalne tamburaške glazbe koja će i ove godine privući brojne posjetitelje. Glazba, koncerti, folklor, vrhunska vina, te gastro ponuda, svrstavaju Zlatnu Slavoniju i Požegu u jednu od posjećenijih turističkih destinacija u Hrvatskoj u rujnu.

Ljubav i poštovanje prema tradicionalnoj glazbi u Požegi prenosila se s koljena na koljeno.

Festival je kroz povijest bio i ostao mjesto okupljanja hrvatske tradicionalne glazbe i izvođača, kao i dio kulturnog identiteta  Zlatne Slavonije prepoznatog  i izvan nacionalnih okvira.

 

Povratkom izvornog imena naglasio se već poznat tradicionalni i tamburaški karakter festivala koji desetljećima okuplja najbolje izvođače. Stoga ne čudi da je Hrvatska turistička zajednica Zlatne žice Slavonije prepoznala i manifestaciju podržala kao Top događaj na razini Hrvatske.

Kao uvod u trodnevnu manifestaciju,  2. rujna posjetitelje će dočekati tradicionalna Fišijada koja svake godine okupi veliki broj pravih majstora i privuče sve veći broj posjetitelja. Istoga dana, u kasnim poslijepodnevnim satima na Trgu Svetog Trojstva slijedi Folklorna večer ispunjena izvornim folklorom i pomno osmišljenim koreografijama, a iza koje slijedi tradicionalna svečana povorka sudionika nakon koje će biti svečano otvorenje Festivala, te nastupi domaćih KUD-ova. Potom na scenu stupaju dva eminentna folklorna ansambla iz različitih dijelova Hrvatske.

 

Posebnost manifestacije i večer koja će se pamtiti, koncert je legende starogradskih pjesama Zvonka Bogdana koji će na svoj jedinstven i elegantan način harmoniju, emociju i ljepotu bezvremenske glazbe i stihova zlatnih žica tamburice slaviti uz pratnju čak 21 tamburaša.

Drugog dana festivala najprije će se održati Dječje natjecanje Zlatni mikrofon, a u večernjim satima slijedi Retrospektivna večer pjesama Krunoslava Kiće Slabinca.

Bit će izvedeno  19 pjesama koje će poprimiti novo ruho s novim aranžmanima u izvedbi velikog banda, komornog tamburaškog sastava puhača i gudača pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog.

Od gostiju solista najavljen je dolazak Ivane Kindl, Jacquesa Houdeka, Ive Gamulina Giannija, Igora Delača i Brune Oberan Bošković, a u projekt je intenzivno uključen i Ante Gelo, nekadašnji gitarist Kiće Slabinca.

Nakon toga slijedi večernji koncert glazbenika i pjesnika slavonske ravnice, Miroslava Škore.

Središnji dio festivala, Zlatne žice Slavonije u nedjelju 4. rujna pratit će izravan televizijski i radijski prijenos u programu Hrvatske radiotelevizije. Izvođače će u nedjelju pratiti festivalski orkestar pod ravnanjem profesora Antuna Adžića u tamburaškom dijelu, te Alena Kovačevića u zabavnom dijelu. Nakon izvedbe dvadesetak novih pjesama festivala Zlatne žice Slavonije, za kraj dolaze Bosutski bećari s koncertom pod nazivom „40 godina s vama“ .

Njegovanjem tamburaške glazbe u svojih više od pola stoljeća postojanja, festival je dokazao da živi s vremenom, ali i slavi bogatu kulturu i povijest te tako iz godine u godinu njeguje tradiciju i baštinu Zlatne Slavonije. Zlatne žice Slavonije najveći je i najstariji festival tamburaške glazbe koji objedinjuje sve čari koje Zlatna Slavonija može ponuditi. Posveta je to ljepoti, blagosti, tradiciji i vrijednostima koje oplemenjuju.

Postavke pristupačnosti