Zlatne žice Slavonije još jednom pokazale svu raskoš slavonske tradicije

08.09.2022

Tamburica i tradicija ponovno su vladale Požegom, na jednoj od najvećih tradicijskih manifestacija u Hrvatskoj. Zlatne žice Slavonije još jednom su pokazale kako Zlatna Slavonija ne mora brinuti o tradicijskom naslijeđu, a veliki broj mladih, svojim su sudjelovanjem u programu dali do znanja kako je budućnost manifestacije zagarantirana. 

Zlatne žice Slavonije ove su godine okupile zaista zvučna imena iz cijele regije. Bio je to dodatni motiv za sve posjetitelje koji su u velikom broju posjetili Požegu i cijelu Požeško-slavonsku županiju i uživali u svemu onome što im može ponuditi Zlatna Slavonija.

Svečana povorka Zlatnih žica Slavonije, kojom je započeo prvi dan festivala u petak, sačinjena od kulturno-umjetničkih društva s područja Požeštine, konjanika i kočija, vinara i vinogradara, povijesnih postrojbi i mažoretkinja, prošla je ulicama grada sve do Trga Svetog Trojstva.

Folklorna baština Zlatne doline predstavila se na velikoj pozornici, nakon čega je uslijedilo svečano otvorenje uz dizanje festivalske zastave. Festival je otvorio zamjenik gradonačelnika Požege dr. sc. Borislav Miličević.

Svečanost su uveličali Folklorni motivi Hrvatske, s gostovanjem Folklornog ansambla studentskog KUD-a “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba i HKUD-a “Osijek 1862” iz Osijeka. Svojim nastupima koji nikog nisu ostavili ravnodušnim proveli su posjetitelje Lijepom našom kroz koreografije. Posebna atrakcija bilo je gostovanje ukrajinskog folklornog ansambla “Verkhovyna”, koji su svojim impresivnim i moćnim nastupima oduševili okupljenu publiku. Za one koji su propustili Folklorne motive, u vrijeme subotnje “špice” na Trgu sv. Terezije ponovno su nastupila gostujuća društva iz Osijeka, Zagreba i Ukrajine.

Već tradicionalno izabrana je i najgizdavija Šokica, a to je ove godine Ana Borevac iz Požege. Prva pratilja je Irena Močilac iz Oprisavaca, a druga pratilja Marinela Križanović iz Gornjeg Slatinika. Posebnu nagradu gradonačelnika Požege osvojila je Barbara Knežević iz Brestovca.

Na tisuće posjetitelja iz cijele Slavonije, pa i šire, došlo je vidjeti barda tamburaške glazbe Zvonka Bogdana. Iako je ove godine zašao u deveto desetljeće života, pokazao je kako u njemu itekako ima energije i ljubavi za koncertima i publikom. U pratnji dvadesetak tamburaša izveo je bezvremenske hitove i zagrijao publiku na središnjem požeškom trgu do iza ponoći.

Veliko zanimanje privuklo je, dan kasnije, dječje pjevačko natjecanje “Zlatni mikrofon”. Kroz audicije i probe za finalni nastup izabrano je petnaestak mladih pjevača, a najbolje su bile Mia Rezo i Lana Bobek. Pobjedničke pjesme mogli su poslušati i posjetitelji na glavnoj festivalskoj pozornici gdje su pobjednice preuzele svoje nagrade.

Druge večeri manifestacije, Retrospektiva Krunoslava Kiće Slabinca okupila je brojne vrhunske izvođače, koji su izveli devetnaest bezvremenskih hitova iz širokog Kićinog opusa. Veliki pljesak i pokoja suza u oku na središnjem požeškom trgu pokazali su kako Požega Kiću nosi u srcu. No to nije bio kraj druge večeri, jer nakon Retrospektive uslijedio je nastup još jednog slavonskog glazbenog velikana, Miroslava Škore, a njegov koncert potrajao je do dugo u noć.

Veliko finale Zlatnih žica Slavonije uslijedilo je u nedjelju, 4. rujna. Večer novih pjesama donijela je ukupno 22 kompozicije, od čega je deset tradicionalno slavonskih, dok su preostale u modernijim pop varijantama. Poznata i manje poznata imena hrvatske estrade predstavila su se velikom broju gledatelja u Požegi, ali i cijeloj Hrvatskoj, jer su program uživo prenosili Hrvatska televizija i Hrvatski radio.

A kako bi Zlatne žice Slavonije ostale u dugom sjećanju i budućim generacijama, predstavljen je i ovogodišnji festivalski CD. Tako će svi ljubitelji tamburice i manifestacije moći još dugo uživati u zvucima tamburice. Na predstavljanju festivalskog CD-a, projicirano je čak osam spotova ovogodišnje Večeri novih pjesama, a potpisani su ekskluzivni ugovori Croatia Recordsa sa Slavonskim lolama i Poseganom.

Ovogodišnji festival, kojeg su brojni izvođači i posjetitelji ocijenili najboljim do sada, zatvorio je zamjenik gradonačelnika Požege dr. sc. Borislav Miličević, najavivši odmah sljedeći festival iduće godine. Nakon velikog vatrometa za kraj ovogodišnjeg festivala Bosutski bećari održali su koncert “40 godina s vama”.

Izvor: Turističke priče

Postavke pristupačnosti