Zlatne žice Slavonije – početkom rujna posjetite Zlatnu Slavoniju i festival svih festivala

11.08.2022

Požeško-slavonska županija, uz bogatu turističku ponudu, već je više od pola stoljeća mjesto održavanja manifestacija i festivala koji svojom kvalitetom privlače brojne turiste. Najpoznatiji i najveći festival tamburaške glazbe, Zlatne žice Slavonije, i ove vas godine čeka raširenih ruku u Požegi, festivalskom gradu od davne 1969. godine.

Organizatori Festivala od 2. do 4. rujna za sve ljubitelje tamburice pripremili su bogat program sa zvučnim imenima i nizom zanimljivih događanja.

Program prvog dana otvorit će Fišijada u Požegi, pravi praznik jela od ribe koji svake godine okupi veliki broj majstora fiša, ali i posjetitelja iz cijele Slavonije i Baranje. Riječ je o jednom o najprepoznatljivijih događaja u Požegi, a uz natjecateljski dio gostima će biti na raspolaganju i bogata gastronomska ponuda kao i zanimljiv zabavni program.

U poslijepodnevnim i večernjim satima na rasporedu je Folklorna večer koja će započeti povorkom lokalnih kulturno-umjetničkih društava, povijesnih postrojbi, konjogojskih udruga i drugih tradicionalnih sudionika. Nakon prolaska svečane povorke kroz Požegu, na središnjem gradskom trgu uslijedit će svečano otvaranje i nastupi domaćih KUD-ova, te dva eminentna folklorna ansambla iz Hrvatske.

Na večeri folklora posjetitelje očekuje prava poslastica. Naime, nakon više od dva desetljeća na Trgu Svetog Trojstva ponovno će zapjevati neponovljivi Zvonko Bogdan. Istinski velikan tamburaške glazbe, legenda vojvođanske i starogradske pjesme, nastupit će u Požegi uz pratnju čak 21 tamburaša.

Prijepodnevni dio drugog dana festivala, u subotu 3. rujna, pripada mladima. Naime na Trgu sv. Terezije održat će se Dječje natjecanje Zlatni mikrofon. Radi se o dječjem pjevačkom natjecanju na kojem nastupaju osnovnoškolci iz Požeško-slavonske županije, a u veliku završnicu ide čak 16 sjajnih kandidata.

Večernji program otvorit će Retrospektivna večer Krunoslava Kiće Slabinca. U sklopu koncerta bit će izvedeno 19 pjesama Krunoslava Kiće Slabinca koje će poprimiti novo ruho s novim aranžmanima u izvedbi velikog banda, komornog tamburaškog sastava, puhača i gudača pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog, a nastupit će i brojni gosti solisti.

Posjetitelji koji se odluče provesti subotnju večer na Trgu Svetog Trojstva u Požegi bit će nagrađeni još jednim izvrsnim koncertom. Naime, glazbenik i pjesnik slavonske ravnice Miroslav Škoro zapjevat će nakon Retrospektive Krunoslavu Kići Slabincu. Požega je kod Škore oduvijek imala posebno mjesto u srcu jer je ovdje ostvario neke od svojih najvećih uspješnica.

Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek Štef, Slavonske lole, Željko Barba, Ivan Štivić, Kvartet Gubec, Ravnica, Šokci, Tkanica, Žeteoci, Miroslav Škoro, Bosutski bećari, Vranac, Gazde, Slavonia Band, Džentlmeni, Cure iz centra, Cecilija, Lidija Bačić, Lege, Kas, Posegana; respektabilan je popis izvođača koji će nastupiti na završnoj večeri u sklopu Festivala novih tamburaških pjesama, uz izravan prijenos u programu Hrvatske televizije i Hrvatskog radija.

Nakon 22 nove pjesme tamburaškog festivala Zlatne žice Slavonije, među kojima je i pobjednička skladba s festivala Zlatni glas Zlatne doline Kaptol 2022., za kraj ove godine dolaze Bosutski bećari. Koncert pod nazivom “40 godina s vama” održat će na Trgu Svetog Trojstva tamburaški sastav koji je napravio popularnu poveznicu tradicionalne tambure s modernijim instrumentima i tako približio tamburašku glazbu i mlađim generacijama.

Požeški tamburaški festival nakon svog prvog izdanja, prije više od 50 godina, ubrzo je postao sinonim za tamburašku slavonsku glazbu i mjesto rađanja velikih imena ovog tradicionalnog glazbenog izričaja. Sigurni smo kako će i ovogodišnji program manifestacije Zlatne žice Slavonije, kao i do sada, opravdati očekivanja ljubitelja tamburice i  slavonske glazbe.

Zlatna Slavonija poziva vas da posjetite ovaj vrhunski glazbeni TOP događaj u Hrvatskoj. Uživajte u slavonskoj glazbi, ali i eno-gastro ponudi zbog koje ćete se ponovno vratiti u Požeško-slavonsku županiju.

 

Izvor: Turističke priče

Postavke pristupačnosti