Slavonska rakija zagrijat će dušu
Ništa bolje ne grije obraze i želudac od slavonske rakije. Otvara apetit, razveže jezik, dio je slavonskog „folklora“, lijepog narodnog običaja koji se prenosi s koljena na koljeno. Lako ga je prihvatiti i ako ste urban tip ili niste strastveni ljubitelj ovog žestokog pića.
Nepisano pravilo, što starija to bolja. Ima je svaka „poštena“ slavonska kuća i to iz vlastitih bogatih voćnjaka. Pečenje rakije nije posao, nego ritual, a na kušanje prvih kapi pozivaju se prijatelji i susjedi.
Razbuđuje bolje od kave, vrhunski je aperitiv, a ni u narodnoj medicini nema joj ravnog lijeka. Čašica protiv kostobolje, dobra je ako vas boli želudac ili vas muči nesanica, odlična je i za prehladu, namažite je po tijelu imate li temperaturu… Čuda čini, tvrde Slavonci.
Šljivovica je klasik među rakijama, no tu se cijeni i dobra viljamovka, jabukovača, orahovac ili višnjevac…
Nazdravljanje čokanjčićem rakije čin je gostoprimstva i nesebičnosti domaćina, a kad je riječ o gostoljubivosti Slavoncima ravnih nema. Rakija ujutro, rakija prije svakog obroka, rakija navečer... Rakija, prije svega! U zdravlje!