14. Sajam Slavonski banovac

14.10.2023.

Pakrac

Sajam "Slavonski banovac" koji se u Pakracu održava već 14 godina postao je jedan od najvećih sajmova i manifestacija ovog tipa u kontinentalnoj Hrvatskoj, a tradicija će biti nastavljena i ove godine i to u subotu 14. listopada.

Kao i ranijih godina Sajam će biti održan u Ulici Matice hrvatske, na prostoru oko Tržnice te na središnjem gradskom trgu bana Jelačića, a i ove godine će imati međunarodni karakter jer su svoje sudjelovanje najavili gosti iz Češke i Slovačke.

U subotu 14. listopada već od 10 sati posjetitelji će moći razgledati, degustirati ili kupovati robu i proizvode koje će predstaviti sudionici Sajma na svojim štandovima.

Središnji gradski trg bana J. Jelačića će u subotu od jutarnjih sati nuditi razne zanimljive, zabavne i edukativne sadržaje za djecu i mlade kroz Dječje prijepodne koje i ove godine organiziraju Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica Pakrac, a u sklopu kojeg će biti održana i kazališna predstava.

Svečano otvorenje Sajma s prigodnim programom biti će održano u 13 sati, a od 15 sati započinje tradicionalni 8. Grahfest – natjecanje u kuhanju graha kojeg i ove godine organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika. 

Zahvaljujući pakračkim i lipičkim obrtnicima i ove godine će na Sajmu biti organizirana i Eno – gastro prezentacija udruženja obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske, s atraktivnom gastro ponudom predstaviti će se hrvatski branitelji Pakraca i Lipika te njihovi gosti, a svoje će delicije tradicionalno predstaviti i pripadnici nacionalnih manjina koji žive i djeluju na ovom području.

Organizator ove godine najavljuje još bogatiju ponudu srednjovjekovnih sadržaja, a svi sudionici će organizirati mimohod gradskim ulicama. Tradicionalno će članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik spravljati delicije „Kod veprove glave“, Streličarski klub „Kuna“ će organizira srednjevjekovni streličarski turnir, a središnja „Bitka za kovnicu novca“ će biti održana u 18 sati. Posjetitelji će imati prilike i uživo vidjeti kako se kuje Slavonskog banovca, novac koji se još sredinom 13. stoljeća kovao upravo u Pakracu.

U večernjim satima, od 21 sat na središnjoj pozornici posjetitelje će zabavljati Željko Bebek, a i ovogodišnji dio ponude Sajma će biti Muzej Grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti koji će biti otvoreni za zainteresirane posjetitelje.

Postavke pristupačnosti