44. Požeška Kulenijada

28.06.2024. - 29.06.2024.

Požega

Žetve, sjetve, kolinja, svatovi, krizme, pričesti, okupljanja, a kulen u svoj svojoj raskoši uz domaći kruh, svugdje i uvijek zauzima centralno mjesto na stolu. Ovu vrsnu deliciju spravljaju izvrsni majstori po posebnim recepturama i svaki sa svojom malom tajnom, koja je samo njihova. Uz visoku gastronomsku vrijednost, od kulena je u Požegi stvoren gastronomski brend grada, a tome je pridonijela i već tradicionalna Kulenijada koja će se ove godine održati 44. put. Upotreba kulena je neiscrpna, od finih tankih kolutova do slasnih jela u kojima igra glavnu ulogu. Manifestacija je prošle godine okupila više od 60 proizvođača kulena iz cijele Slavonije i Baranje, a jednak odaziv očekuje se i na ovogodišnjoj Kulenijadi.

Prvi dio ovogodišnje Kulenijade održat će se 28. lipnja na imanju Zlatni Lug dok će sutradan, u subotu 29. lipnja od 12 sati građani i posjetitelji imati priliku kušati natjecateljske kulene u šetališnoj zoni gdje će ponudu obogatiti sajam domaćih proizvoda i rukotvorina naziva ''Zlatno ljeto tradicije''.

28. lipnja 2024. (petak), Krčma „Zlatni lug“, Donji Emovci 32, Požega

14,00 - 15,30 sati - Donošenje uzoraka kulena, kotizacija za uzorke kulena se ne naplaćuje (potrebno donijeti potvrdu o ispravnosti mesa)
15,30 – 19,00 sati – Predavanje za proizvođače na temu „Proizvodnja tradicionalnih slavonskih mesnih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima“ koju će održati Ana Mrgan, prof., Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi
19,30 sati - Dodjela priznanja kulenarima i proglašenje pobjednika, Šampiona Kulenijade (nagrada u iznosu od 500 eura)
20,00 – Svečana večera za sudionike uz nastup TS Satir

29. lipnja 2024. (subota), Šetališna zona Požega

09,00 – 14,00 sati – Sajam ''Zlatno ljeto tradicije''
12,00 - Degustacija kulena za građane i goste

Organizator manifestacije je Turistička zajednica Grada Požege.

Postavke pristupačnosti