Festival kulena&vina

16.06.2023. - 21.06.2023.

Požega

"Festival kulena&vina" nova je manifestacija, pokrenuta 2022. godine, s ciljem pružanja potpore u organizaciji dugogodišnje tradicionalne manifestacije, požeške Kulenijade, kao najstarije takve manifestacije u Hrvatskoj, na način da se sadržajno obogati vinskom pričom, kako bi se prezentirala eno-gastronomska ponuda slavonskog kraja. Festival objedinjuje dvije manifestacije, 43. požešku Kulenijadu i Ivanjski krijes, a obogaćen je vinskom pričom. Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Grada Požege, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi i Udruga Požeški čuvari baštine.

Žetve, sjetve, klanja, svatovi, krizme, pričesti, okupljanja, a kulen u svoj svojoj raskoši uz domaći kruh, svugdje i uvijek zauzima centralno mjesto na stolu. Ovu vrsnu deliciju spravljaju izvrsni majstori po posebnim recepturama i svaki sa svojom malom tajnom, koja je samo njihova. Uz visoku gastronomsku vrijednost, od kulena je u Požegi stvoren gastronomski brend grada, a tome je pridonijela i već tradicionalna Kulenijada koja će se ove godine već 43. put održati u Požegi. Upotreba kulena je neiscrpna, od finih tankih kolutova do slasnih jela u kojima igra glavnu ulogu. Manifestacija je prošle godine okupila više od 60 proizvođača kulena iz cijele Slavonije i Baranje, a u tu je priču uklopljena i ona o vinu, i to crnom vinu koje u našem kraju daje izvanredne rezultate.

Prvi dio ovogodišnje Kulenijade održat će se 16. lipnja u večernjim satima na imanju Zlatni Lug dok će sutradan, u subotu 17. lipnja od 11 sati građani i posjetitelji imati priliku kušati natjecateljske kulene u šetališnoj zoni gdje će ponudu obogatiti već tradicionalni Sajam antikviteta i rukotvorina.

Kada je riječ o Ivanjskom krijesu, običaj paljenja Ivanjskog krijesa na ljetni solsticij se odvija od 1739. godine na ovim prostorima. Svake godine do kasnih večernjih sati pruža se zanimljiv program svim građanima i gostima. Program započinje 21. lipnja u popodnevnim satima kada prvo nastupaju Požeške mažoretkinje, plesne radionice, tamburaški sastavi i tamburaški orkestri. Sudionici programa nisu samo Požežani već su tu uključeni i drugi hrvatski gradovi i stanovnici susjednih država. U ovogodišnje ljeto uvest će nas I Bee, Minea & Ella te Leteći odred. Program počinje od 18 sati nastupom požeških plesnih studija i klubova.

Postavke pristupačnosti