Martinje u Kutjevu

04.11.2023. - 05.11.2023.

Kutjevo

Jeste li znali da je sveti Martin prvi svetac koji nije bio mučenik, a ipak ima svoj blagdan? Svetac je to kojeg slave i Kutjevčani tako što krste mošt. Dugotrajnim iskustvima vinogradara i vinara došlo se do zaključka da vrenje najčešće završava u studenome te se svečanost prijelaza mošta u vino obilježava šaljivom ceremonijom. Ono što Martinje čini atraktivnim aktivnosti su koje Kutjevo nudi posjetiteljima i mještanima. Planinari iz Hrvatske i susjednih zemalja radoznalo sudjeluju u svečanostima Martinja, ali prvo prolaze planinarskim stazama Krndije i Papuka, uživajući u ljepotama našeg zavičaja.

Martinje u Kutjevu započinje 4. studenoga Danom otvorenih podruma, a program se nastavlja 5. studenoga na središnjem mjestu događanja – Trgu graševine okupljanjem planinara uz tradicionalni slavonski doručak.
U poslijepodnevnim satima slijedi martinjski sajam gdje će posjetitelji moći kušati vina kutjevačkih vinara. Osim najfinijih kapljica kutjevačke graševine, posjetitelje očekuje i gastronomska ponuda te raznolika ponuda proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i rukotvorina.

Postavke pristupačnosti