Martinje u Požegi

11.11.2023. 08:00

Požega

"Vince naše, koje jesi u peharu, ulij u grlo naše te rasvijetli pamet našu, budi dobre volje kako kod kuće, tako u vinogradu i podrumu. Ne otpusti nas od pune čaše kako i mi ne otpuštamo nikoga od pune flaše i ne odvedi nas u prazan, nego u puni podrum da uživamo u vinskom rodu i ne uvedi nas u napast da pijemo vodu." – dio je "molitve" vinskog biskupa uz koju se svake godine na prostoru Lermanove i Florijanove ulice u Požegi "krsti" mošt u vino.

Kestenijada i Bučijada, objedinjene pod nazivom "Okusi jeseni" i Martinje okupe svake godine u šetališnoj zoni brojne Požežane i njihove goste koji ne mogu odoljeti bogatoj i raznolikoj ponudi domaćih eno i gastro proizvoda i rukotvorina. Svake se godine na manifestaciju i jesenski sajam prijavi četrdesetak izlagača iz cijele Slavonije s domaćim proizvodima, zimnicom, medom, sokovima, slasticama, suvenirima, rukotvorinama, prirodnim čajevima, suhomesnatim proizvodima. Ovogodišnja manifestacije započinje u jutarnjim satima i to prigodnim jesenskim sajmom, zatim nastupom mladog glazbenog sastava Paori i Folklornog ansambla Požega, dok su za najmlađe pripremljene brojne jesenske radionice i igraonice u suradnji s osnovnim školama i Zabavno – rekreativnim centrom "Meraki".

Središnji dio manifestacije, obred krštenja mošta uz vinskog kardinala Vladu Bauera i njegove ministrante, održat će se u 11 sati, a u ovogodišnju organizaciju uključila se i Udruga vinogradara, vinara i voćara "Stjepan Koydl" koja će na svome štandu održati besplatnu degustaciju vina za sve posjetitelje.

 

Vinogradi ipak nisu zaboravljeni. U suradnji s HPD Sokolovac organiziran je izlet Požeškom gorom. Okupljanje u šetališnoj zoni u Požegi (Florijanova-Lermanova). U 8 sati polazak na "Martinjski izlet". Plan rute: Trg Sv. Trojstva, kapelica Sv. Vida, Sokolova, Trg. Sv. Trojstva. Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uvjetima. Hrana i piće iz ruksaka ili ponuda na štandovima. Predviđen povratak u pješačku zonu 10:45 sati. Ruta nije zahtjevna i prilagođena je svim uzrastima. Vodič izleta Dragan Davidović. Za sve planinare i izletnike osigurane kiflice i lepinje. Besplatna degustacija vina.

Postavke pristupačnosti