Vina Zlatne Slavonije osvojila nagrade na ocjenjivanju White Blend

21.07.2022

Dva zlatna, jedno srebrno i dva brončana vina vratila su se iz Zagreba s ocjenjivanja hrvatskih mješavina bijelih sorata White Blend. U ponedjeljak se održalo peto specijalizirano ocjenjivanje u sklopu projekta iVino Ane Rogač i Ive Kozarčanina.

Tekst prenosimo u cijelosti.

 

Ocjenjivanje hrvatskih mješavina bijelih sorata

Zlatna vina
Venja 2006. i 2010. Ivana Enjingija iz Kutjeva (graševina, rajnski rizling, sivi pinot, traminac, sauvignon), Cuvee Blanc Limited Edition 1 Morena Degrassija iz Savudrije od malvazije, chardonnaya, sauvignona i viogniera različitih berbi, Jubilea, mješavina zelenog silvanca iz 2011., chardonnaya iz 2014. i graševine iz 2016. Jasne Antunović iz Erduta, Dragonada 2017. od chardonnaya i bijelog pinota koju je Nikica Katić iz moslavačke Kleti Romić posvetio djedu Dragi i baki Nadi te Draga Riserva 2019., mješavina kujundžuše, pošipa, žilavke, chardonnaya i sauvignona s položaja Vučja Draga vinarije Grabovac iz Donjeg Prološca zlatni su bijeli blendovi s ocjenjivanja White Blend 18. srpnja u Esplanade Zagreb hotelu.

Priznanja svim regijama
Riječ je o petom specijaliziranom ocjenjivanju u sklopu projekta iVino Ane Rogač i Ive Kozarčanina. Nakon lanjskih uspješnih odabira najboljih hrvatskih mirnih i pjenušavih roséa Drink Pink, mješavina crvenih/crnih sorata Red Blend, pjenušavih vina The Flute Stars te vina u bag-in-box pakiranju u travnju ove godine, na ocjenjivanje White Blend sad su pristigli uzorci iz svih krajeva Hrvatske, od Erduta u Podunavlju do Pelješca na krajnjem jugu. Veseli i to što su i priznanja osvojila vina iz svih naših vinogradarskih regija: Slavonije i hrvatskog Podunavlja, Središnje bregovite Hrvatske, Hrvatske Istre i Kvarnera te Dalmacije.

Srebrna vina
Nagual bijeli 2013., Davora Zdjelarevića od chardonnaya i sauvignona iz Erduta, Cuvee Roberta Kopjara iz okolice Novog Marofa (graševina, manzoni i sauvignon), Clemente Blanc 2019. (chardonnay i bijeli pinot) Ivana Damjanića iz Fuškulina pokraj Poreča, Bijelo 9 2018. kutjevačke vinarije Galić (graševina, chardonnay, sauvignon) i Magdalena 2019. (malvazija i chardonnay) pazinske vinarije Anđelini, srebrne su hrvatske mješavine bijelih sorata.

Brončana vina
Belica Plovanić 2019. Deana Rubeše iz Kastva, mješavina sorata među kojima su lokalne mejsko, divjaka, jarbola i poznatije malvazija te glera, Mladinin Erdoro Blend One 2021. od rizlinga, traminca, bijelog i sivog pinota s Plešivice, Dišpet 2021. od pošipa, rukatca i dubrovačke malvasije pelješke vinarije Marlais, M&S 2018., muškat, sauvignon i chardonnay vinarije Siber iz Erduta i vina vinarije Kutjevo, polusuhi Maximo Bianco 2020. od graševine i traminca te suhi Maximo Oro od graševine i chardonnaya, brončani su bijeli blendovi.

Ocjenjivači
Enolozi Nataša Puhelek Puština iz u Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, mr. sc. Franjo Francem, dugogodišnji voditelj proizvodnje u najvećim hrvatskim
vinarijama i jedan od osnivača Hrvatskog sommelier kluba, Dominik Jagunić iz obiteljske vinarije na Plešivici, dr. sc. Žarko Stilin, tajnik Udruženja Kvarner Wines i sommelier te vinski kritičar Ivo Kozarčanin.

O bijelim blendovima u svijetu
Samo 1,7 posto prodanih vina u SAD-u su bijeli blendovi, dok jednosortna bijela vina od chardonnaya zauzimaju 12,6 posto tržišta, a od sivog pinota devet posto. I crvene blendove Amerikanci više vole: kupuju ih 7,2 puta više nego bijele. Slični su udjeli i na tržištima drugih zemalja. Analitičari to objašnjavaju činjenicom da proizvođači bijelih vina žele istaknuti mirise i okuse sorte, što bi se blendanjem djelomično izgubilo. Osim toga, bijela se vina prije posluživanja jače hlade nego crna pa se i kompleksne arome bijelih blendova sporije razvijaju u čaši, a malo je kupaca spremno čekati da se vina “otvore”. Neki bijeli blendovi ipak spadaju u najslavnija vina svijeta. Tokajac nazivaju kraljem vina i vinom kraljeva, a riječ je o mješavini furminta (moslavac) hárslevelűa (lipovina) i žutog muškata koja često odležava desetljećima. Podjednako slavan slatki bijeli blend stiže i iz Sauternesa u bordoškoj regiji. Rade ga od plemenitom plijesni zaraženoga grožđa semillona, sauvignona i muškata. Bordeaux je poznat i po suhim mješavinama bijelih sorata, ponovno semillona i sauvignona. Bijelim blendovima Francuzi su se posvetili i u južnom dijelu doline rijeke Rhone. Glavne sorte su bijeli grenache, roussanne i (ili) viognier, a “začinjene” su mješavinom marsanne, ugni blanca, clairette, bouboulenca i bijelog picpoula. Španjolska Rioja u svijetu je poznata po mixu lokalnih sorata malvasia i viura. Ocjenjivanje u Esplanade Zagreb Hotelu pokazalo je da i naše vinarije imaju što ponuditi.

Postavke pristupačnosti