Madame Cliquot

Uz priču o vinu u pleterničkom kraju veže se i priča kako je iz Francuske dolazila madame Cliquot, koja je kao udovica u Francuskoj naslijedila vinograde i razvila dobar posao, po poznate hrastove bačve od čuvenog hrasta lužnjaka za barrique bačve. Uvjeti koji se postižu pomoću tih bačvi omogućavaju da vina preuzmu dio tanina iz bačve.

Za madam Cliquot veže se i priča da je u vrijeme ratne pomorske blokade prokrijumčarila 10 tisuća boca šampanjca u Kenigsberg, a odatle u Rusiju te njezin šampanjac postaje službeno piće mnogih dvorova. Nije bilo viđenijeg vladara koji nije htio uživati u čarobnim mjehurićima, a najstarija pronađena boca šampanjca na svijetu, pronađena u Baltičkom moru, je upravo od madame Cliquot. Također, za nju se veže i prvo postavljanje čepa na boce i polaganje vina za arhivu.

A madam Cliquot je, dolazeći u Slavoniju, u pleternički kraj po čuvene bačve, poklonila ovom kraju sadnice vinskih sorti iz kojih je kasnije nastala poznata sorta „Klikun“ (vino zelenkaste boje).

Zahvaljujući madame Cliquot i vinariji Markota čudesna zelenkasta tekućina ponovno je doživjela svoju renesansu na predjelu Klikuna kod Požeške Koprivnice, danas poznatom izletištu vinara, hodočasnika, biciklista i planinara.

Postavke pristupačnosti