Madame Cliquot

Legenda kaže da je Madame Clicquot, ista ona dama koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima, na putu u Petrograd posjetila Pleternicu. Toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima i kvalitetom bačava od slavonskog hrasta da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove.

Zahvalni Slavonci u njezinu su čast jednom od svoja dva vinorodna brda dali ime Klikun, po načinu na koji su izgovarali prezime Clicquot. Kasnije su istim imenom nazvali i kupažu graševine, rajnskog rizlinga, bijelog pinota i domaće ranine.

Znalci tvrde kako su pleternička brda Klikun i Starac najbolji kontinentalni vinorodni položaji. Sastavni su dio 390 hektara prostranog Vinogorja Požega – Pleternica s vrhunskim vinima. Do Starca iz središta Pleternice vodi tematska staza Cesta ruža i vina, a Klikunom prošećite Putovima Madame Clicquot.

Odličan izbor za planinare, bicikliste, izletnike, a ako ste vinoljubac nećete propustiti degustaciju u vinogradu Markota na Starcu pored velike drvene bačve. Ispred nje je vidikovac, pogled puca na Pleternicu i okolna brda. Doživljaj za pamćenje!

Postavke pristupačnosti