Zaplovite Panonskim morem

Tamo gdje su danas zelene ravnice, planine i gore, guste šume, rodni vinogradi i plodni voćnjaci, prije 24 milijuna godina bilo je – more. Brojni fosili nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti ovog „slavonskog arhipelaga“. Najviše ih je pronađeno na južnim padinama Papuka, od sela Vrhovci do Velike.

Papuk je prije 16 milijuna godina bio otok u Panonskom moru kojim su šetali nosorozi, „rasli“ koraljni grebeni, živjele morske medvjedice i oko kojeg je plivala danas izumrla vrsta morskog psa - megalodon…

Nezaobilazna senzacija u Velikoj, u sklopu Parka prirode Papuk je Kuća Panonskog mora s impresivnim postavom. Uz izložbene dvorane, ovaj posjetiteljsko-edukacijski centar nudi i višenamjenske predavaonice za interaktivna predavanja, suvenirnicu i super zanimljivu učionicu - labirint na otvorenom.

Tu ćete otkriti tajne početka života na našem Planetu, doznati sve o fosilima, životinjskom i biljnom svijetu iz pradavnih vremena. Klinci će posebno uživati u igricama na interaktivnom podu, baš kao da su na pijesku Panonskog mora. Vrijedilo bi im se pridružiti, zar ne?

Zaronite u morske dubine i u Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici putem proširene stvarnosti i VR naočala. Poseban doživljaj za male i velike!

Postavke pristupačnosti