Alarmni sat

– upravo je u Pakracu izumljen alarm!

Na muzejskom tavanu čuva se i jedan zaista poseban predmet, riječ je o izumu, alarmnom satu Konstantina Haidenegga. Konstantin Haidenegg je bio direktor Kraljevske pošte i brzojava u Pakracu krajem 19. i početkom 20.stoljeća, a spominje se i kao jedan od odbornika u Zastupstvu općine trgovišta Pakrac.

Jedna čudna i sretna okolnost nas je upoznala s ovim gotovo nama nepoznatom čovjeku unatoč svojoj važnoj funkciji koju je vjerojatno niz godina obavljao u Pakracu. Na otpadu je pronađen njegov izum, alarmni sat iz davne 1896. godine, a malo je nedostajalo da ovu izuzetnu napravu i ovog izuzetnog čovjeka nikada ni ne upoznamo. Alarmni sat Konstantina Haidenegga patentiran je 1896. u čak dva inozemna patentna ureda, jedan u Velikoj Britaniji i drugi u Švicarskoj. Koliko je novo patentirani sat bio ispred svoga vremena govori činjenica da se za potrebe alarma koristila baterija punjena električnom energijom daleko prije nego što su neki gradovi u Europi uopće vidjeli svjetlost električne energije. Sat je u svojoj osnovi bio mehanički, pokretan navijanjem opruge, no da biste namjestili alarm za određene potrebe u danu, tjednu ili mjesecu koristila se električna energija iz baterije koja bi pokretala zvonce koje bi služilo kao alarmna obavijest. Ne možemo se ne diviti poduzetnosti i inventivnosti ovog pakračkog izumitelja koji je u 19.stoljeću svoj izum ne samo kreirao već i uredno patentirao u inozemstvu.

Dokaz je to još jedan od mnogih kako je Pakrac bio sredina neizdvojiva iz Europe toga doba te kako se sa suvremenim stremljenjima mogao usporediti i sa većim centrima toga doba. Ono što je tužno jest kako je puno zanimljivih ljudi koji su ovaj grad činili posebnim i naprednim jednostavno zaboravljeno i izbrisano. Jedna od važnih zadaća muzeja  jest upravo očuvanje sjećanja na ovakve koji su važan dio grada i njegove povijesti te svakako moraju postati i dio memorije današnjih generacija.

Postavke pristupačnosti