Barun Franjo Trenk

Vlastelin, ratnik, zapovjednik pandurskih dragovoljaca, avanturist, kockar, izvrstan vojnik koji je preživio 14 ranjavanja i navodno pobijedio u čak 102 dvoboja te na koncu lišen slobode skončao u tamnici. Barun Franjo Trenk, Slavonac pruskog podrijetla, i više je od legende, pogotovo u požeškom kraju. A toliko je zanimljivih i fantastičnih priča o njegovom životu. Postao je gotovo mit.

U Kutjevu ćete tako čuti priču o strastvenoj vezi carice Marije Terezije i baruna Franje Trenka, koji su 1741. punih sedam dana proveli u starom Kutjevačkom podrumu uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O tome svjedoče recke na zidu i udubljenje u središtu kamenog stola. Položite li na njega dlan, navodno ispunjava sve ljubavne želje.

Osim što je uveo vojnu glazbu u borbu, barun je na vojnoj odori uveo manžete, ali i  obavezno vezivanje dekorativnog rupca oko vrata kasnije nazvanog kravata po riječi Croat, na francuskom Hrvat.

I još nešto. Kad dođete u Zlatnu Slavoniju nazdravite vinjakom Trenk iz požeškog Zvečeva odležanog u slavonskim bačvama i ne propustite odrezak Barun Trenk. Za prste polizat!

Postavke pristupačnosti